"SPRIDNING BLAND MäNNISKOR KAN INTE UTESLUTAS"

Det råder ingen stor risk för att det blossar upp en pandemi på grund av fågelinfluensaviruset just nu.

Men om det förändrar sig kan en spridning bland människor inte uteslutas, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

H5N1-viruset har cirkulerat bland fåglar under många år men överföringen till människa har varit låg. Nu har det hittats hos flera olika både fåglar och däggdjur.

Senast har det konstaterats hos mjölkkor på ett stort antal gårdar i USA i nio olika delstater. Där har även en person som arbetat med mjölkkorna smittats med viruset.

– Den personen blev inte särskilt sjuk, utan fick en form av lindrig ögoninfektion. Däremot verkar smittan vara relativt utbredd bland mjölkkor i flera amerikanska delstater, vilket tyder på smittspridning också mellan korna, säger Magnus Gisslén, som också är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.

Virus i mjölken

Till skillnad mot många andra djur får korna ingen luftvägsinfektion utan en inflammation i juvren.

– Virusnivåerna i mjölken har visat sig vara höga och sannolikt är det så smittan förs vidare, troligtvis vid mjölkning via mjölkningsutrustning. Viruset inaktiveras däremot med stor sannolikhet när mjölken pastöriseras, säger Magnus Gisslén.

Virusspridningen mellan gårdar har troligtvis skett när infekterade djur har transporterats till nya djurbesättningar.

Finns hos många arter

Att varianter av H5N1-viruset nu börjat sprida sig mellan allt fler olika däggdjur liksom mellan både vild- och tamfåglar gör att experter och myndigheter nu skärper uppmärksamheten på viruset.

Till exempel har en valross med viruset hittats död på Svalbard och sälar i Antarktis har smittats. Men nu sprids smittan mellan korna. Även katter, minkar och rävar har smittats och blivit väldigt sjuka.

Enligt Magnus Gisslén finns i nuläget ingen större risk för en omfattande pandemi. Men det är mycket viktigt att noga följa utvecklingen och försöka begränsa smittspridningen.

– Om vi skulle se få en ökad smittspridning bland människorna så finns det vaccin mot H5N1 och en beredskap för att skala upp vaccintillverkning. Och det finns beredskapslager av antivirala läkemedel, säger han.

2024-05-09T11:38:01Z dg43tfdfdgfd