FANTASTISK HDR-FUNKTION FåR FRAM NYA DETALJER I DINA GAMLA BILDER

Med en ny funktion i Lightroom och Photoshop kan du få fram en fantastisk detaljrikedom i dina gamla bilder. Här visar vi hur du gör.

Det finns mycket mer detaljer i dina foton än du har kunnat se hittills, och med den nya HDR-tekniken i Lightroom och Photoshop kan du ta fram dem för att ge dina foton nytt liv.

Resultaten är så imponerande att vi på redaktionen har börjat göra nya konverteringar av många av våra gamla foton.

Under många år har vi varit vana vid att HDR-bilder är lite matta och kontrastfattiga och ibland ser lite artificiella ut. Men nu kan vi konstatera att HDR-bilder når en helt ny nivå och ger en upplevelse som ligger mycket närmare verkligheten. För att få den upplevelsen behöver du dock en HDR-bildskärm – och en sådan har du kanske inom bekvämt räckhåll.

>Läs även: Så får du perfekta färger på skärmen utan ansträngning

HDR-skärm i fickan

Många nyare mobiltelefoner har en skärm som kan visa HDR-innehåll, och i så fall kan du få den speciella HDR-upplevelsen i Lightroom. Du kan också använda en datorskärm som stöder HDR, och ju högre ljusstyrka den kan nå, desto bättre blir dina bilder.

Adobe, företaget bakom Lightroom och Photoshop, rekommenderar datorskärmar med VESA-certifieringen DisplayHDR 1000 eller DisplayHDR 1400. I allmänhet bör bildskärmens ljusstyrka helst vara över 1000 nits.

En vanlig bildskärm kan visa ett ganska begränsat intervall från svart till vitt, men HDR-bildskärmar kan vara mycket ljusstarkare och därför återge mycket mer detaljer i de ljusa områdena. Det innebär att du kan se nyanser som du inte skulle kunna se i SDR, som den vanliga bilden också kallas.

>Läs även: 9 tips för att bli en ännu bättre fotograf

Många fler nyanser att arbeta med

I Lightroom och Photoshop kan du nu bildbehandla i HDR, och du kan göra det med vilken bild som helst. Det behöver inte vara speciella HDR-bilder, utan du kan faktiskt använda vanliga jpeg-bilder. Dina råformatbilder lämpar sig dock bäst för detta, eftersom de innehåller massor av bildinformation. När du slår på funktionen expanderar histogrammet åt höger, så att det plötsligt finns ett mycket större område att bearbeta de ljusa nyanserna.

Det här ger effekt, särskilt på bilder som är tagna med hög kontrast i ljuset. En vit och urfrätt himmel får plötsligt massor av blå nyanser, och ljusen i fönstren i en kvällsbild sticker ut och lyser mycket starkare än allt annat – precis som i verkligheten. Du får alltså inte det artificiella utseendet hos traditionella HDR-bilder, utan en bild som ligger mycket närmare verkligheten än du är van vid.

Tyvärr kan vi inte återge det här. För det första kan du bara se effekten på en HDR-skärm och för det andra stöder vår webbplats ännu inte HDR-bilder. Om du använder en enhet och webbläsare som stöder HDR kan du få en känsla för vad HDR-bilder kan åstadkomma på Adobes webbplats här, där det finns några exempel.

Vi förväntar oss dock att många fler program och enheter kommer att få stöd för formatet under kommande år, så att du kan dela dina HDR-bilder med andra. Till att börja med kan du arbeta med bilderna i Lightroom och Camera Raw i Photoshop, och nedan kan du se hur du gör. Vi har använt Lightroom på en telefon med HDR-skärm.

Så redigerar du i HDR i Lightroom

Öppna en bild i Lightroom. Du kan använda vanliga jpeg-bilder, men det fungerar bäst med råformat. Se till att modulen Edit är vald, och att Lights är markerat. Gå ner en bit i panelen med skjutreglage och tryck vid Edit in HDR mode för att slå på funktionen. Du ser förmodligen stor skillnad i bilden med detsamma. Nu kan du redigera som du brukar.

>Se även: I videoserien Grundkurs i Lightroom lär du känna Lightroom från grunden

Så sparar du HDR-bilder från Lightroom

Du kan naturligtvis se dina HDR-bilder i t.ex. Lightroom, men du kan också spara dina justerade HDR-bilder så att du kan visa dem i andra appar och program. På iPhone kan du t.ex. spara bilderna i bildremsan, där du kan visa dem i HDR-format i Bilder.

Det finns flera filformat att välja på när man sparar HDR-bilder, men AVIF-formatet är förmodligen det som stöds av flest program.

Om du vill spara en HDR-bild i Lightroom för mobila enheter trycker du på knappen Share…, som har en symbol med en fyrkant och en pil. Välj Export as…. Vid File Type väljer du AVIF. Välj Largest available dimensions i Dimensions för att spara i högsta möjliga upplösning. Välj komprimering i Image Quality, t.ex. 80%.

Tänk på att aktivera HDR Output, och klicka på More options, där du bl.a. kan välja färgrymd i Color space. Här bör du välja Rec. 2020 eller Display P3. På mobilen trycker du sedan tillbaka och klickar på bocken, och sedan väljer du var bilden ska sparas.

Läs mer: Stora nyheter i Lightroom: Så använder du Linsoskärpa

Läs mer: Brusfria bilder med ett klick i Lightroom

2024-05-09T05:08:27Z dg43tfdfdgfd