FöRSTå HUR KATTER KAN SOMNA Så SNABBT

Katter är mycket nyfikna varelser, men deras förmåga att somna så snabbt förvånar ofta deras ägare.

Enligt experter från webbplatsen Catster, kan katter somna så snabbt eftersom de spenderar en stor del av dagen (12 till 18 timmar för de flesta katter) med att gå in och ut ur olika sömnstadier.

Denna typ av förlängd sömncykel med vakna perioder kallas för polyfasisk sömncykel, vilket innebär att de somnar flera gånger under 24 timmar, till skillnad från människor.

Katter har fyra sömnstadier: vakenhet (inklusive sömnighet), REM-sömn och två stadier av långsamvågssömn, kallade lätt och djup långsamvågssömn, som kännetecknas av långsamma och synkroniserade hjärnvågor.

Lär dig mer om katternas sömnfaser:

Långsamvågssömn

Katter går snabbt och enkelt in i långsamvågssömn. Hos människor är denna typ av sömn viktig för fysisk återhämtning och tillväxt, och anses också vara viktig för konsolidering av minne och inlärning.

Hos katter delas långsamvågssömnen in i lätt och djup sömn. Det tros att katter spenderar cirka 75% av sin totala sömntid i långsamvågssömn, medan REM-sömn utgör cirka 25%. Av den totala långsamvågssömnen är cirka 30% lätt långsamvågssömn, medan 45% är djup sömn.

Under fasen av långsamvågssömn, vare sig den är lätt eller djup, tillbringar katterna totalt mindre än 10 minuter. De kommer att gå igenom olika sömnstadier dussintals gånger under en enda sömncykel och går inte alltid vidare till REM-fasen.

REM-sömn

I kontrast, under REM-sömn, upplever katterna utbrott av snabba ögonrörelser, muskelparalys och en mer aktiv hjärna. REM-fasen hos katter och människor indikerar hjärnaktivitet, vilket betyder att det är under denna tid som drömmar inträffar.

Det tros att denna typ av sömn är viktig för emotionell reglering och bearbetning, samt för att förbättra kognitiv funktion. Under denna fas drar kattens muskler, ansikte, svans och tassar ofta ihop sig, och detta beror på att deras hjärna är nästan lika aktiv som när de är vakna.

Non-REM-sömn

Under non-REM (NREM) sömnstadiet är det osannolikt att katterna rör sig mycket eller är medvetna om vad som händer i världen omkring dem. Detta är den djupaste formen av sömn och är avgörande för att upprätthålla en katts hälsa. Under NREM-sömnen bygger och reparerar katterna sina kroppar.

Katter som sover i NREM-fasen kommer att gömma sig för att sova, eftersom de är mer sårbara och deras instinkter säger åt dem att skydda sig under denna

tid.

Om du hittar din katt under sängen, i ett skåp, gömd under filtar eller någon annanstans som den anser vara den säkraste och mest bekväma platsen, är den sannolikt i NREM-sömn.

Kattungar behöver mer NREM-vila än vuxna katter eftersom de bygger, stärker och revitaliserar sitt immunsystem under denna period.

2024-04-23T01:13:21Z dg43tfdfdgfd