GRATIS VERKTYG RäKNAR UT INSTäLLNINGAR FöR PERFEKTA BILDER

När du använder detta verktyg tar du kanonbilder med matematisk precision.

Du är säkert bra på att känna när du har ett bra förhållande mellan skärpa och bakgrundsoskärpa i ett porträtt, eller när horisonten är skarp i en landskapsbild. Men om du vill vara säker på att ta en perfekt bild kan du ta hjälp av matematiska formler.

PhotoPills ger dig bland de bästa verktygen för att mäta allt som har med fotografering att göra. Du kan till exempel beräkna när du får ...

Perfekta porträtt

Om du fotograferar med en mycket stor bländaröppning kan det hända att en näsa eller ett öra blir suddigt trots att ögat är skarpt. Det beror på att skärpedjupet är för litet. 

Med PhotoPills Depth of Field Calculator kan du beräkna hur stort område med skärpa du får när du fotograferar med en viss kameramodell vid en viss brännvidd från ett visst avstånd och med en viss bländaröppning.

Du ser t.ex. att du får 9 cm skärpedjup om du fotograferar vid 85 mm F2.8 på 2 meters avstånd.

Knivskarpa makrobilder

På samma sätt kan du råka ta en makrobild där halva insekten är i fokus medan den andra halvan inte är det. På så korta avstånd är skärpedjupet extremt litet.

Därför krävs det stor precision för att placera fokus optimalt. Det hjälper Macro Depth of Field Calculator dig med. Ange kameramodell, brännvidd, bländare och fokusavstånd. Här kunde vi t.ex. se att 100 mm F8 och ett fokusavstånd på 401 mm skulle ge ett skärpedjup på 1,12 mm.

Detaljerade landskap

För att säkerställa optimal skärpa på horisonten i en landskapsbild, ska du lägga fokus på lämpligt hyperfokalavstånd. Från denna punkt får allt från halva avståndet ut till oändligheten bra skärpa. 

I Hyperfocal Distance Table kan du se vid vilket avstånd denna punkt ligger när du fotograferar med en given brännvidd. Du kan till exempel se att hyperfokalavståndet är 1,72 meter när du använder 24 mm F11.

På webbplatsen eller i mobilen

Du kan se de övriga verktygen på PhotoPills webbplats eller ladda ner den utmärkta appen, som kostar 149 kronor.

Läs mer: PhotoPills – den perfekta appen för fotografen

Läs mer: Gratisapp hjälper dig att ta fantastiska djurbilder

2024-05-02T05:13:10Z dg43tfdfdgfd