GäSPNINGAR HOS MäNNISKOR äR OCKSå SMITTSAMMA FöR HUNDAR? VETENSKAPEN SVARAR

Enligt experter kan fenomenet med smittsamma gäspningar som förekommer hos människor också påverka våra fyrbenta vänner.

+ Sött video: En mops och en ficklampa är allt bebisen behöver för att vara lycklig

+ Vetenskapen förklarar hur husdjur påverkar vår fysiska och mentala hälsa

I människor har smittsamma gäspningar betraktats som “ett tecken på empati”, enligt Laurie Santos, direktör för Canine Cognition Center vid Yale University. Hos hundar visade en studie från 2012 att de till och med gäspar när de hör en inspelning av människor som gäspar.

En studie från 2013 fann att hundar gäspade dubbelt så ofta efter att ha sett människor gäspa. Detta fenomen observerades dock endast när hundarna såg bekanta människor gäspa, vilket tyder på att det bara sker baserat på en social koppling.

Men annan forskning, som en studie från 2020 som analyserade data från 257 hundar, fann otillräckliga bevis för att antyda att fenomenet med smittsamma gäspningar är kopplat till en bias mot bekantskap eller empati.

“Det finns helt enkelt inte tillräckligt starkt stöd för en direkt koppling mellan smittsamma gäspningar och empati, trots att förutsägelserna är mycket intuitiva,” sa Andrew Gallup, professor i psykologi vid SUNY Polytechnic Institute, till Washington Post.

Det betyder dock inte att smittsamma gäspningar hos hundar inte är kopplade till empati. “Vi har inte kunnat bevisa det övertygande,” förklarade Brian Hare, direktör för Canine Cognition Center vid Duke University, till Washington Post.

Det beror på att en hund kan gäspa av skäl som inte har något att göra med att se en människa gäspa. Förutom spontana gäspningar kan hundars gäspningar till exempel också vara ett tecken på stress.

Enligt Monique Udell, direktör för Human-Animal Interaction Laboratory vid Oregon State University, kan denna stress öka under laboratorieexperiment där hundar filmas för att se om de kommer att gäspa.

Så hundar kan gäspa smittsamt när de ser eller hör människor gäspa, enligt vissa studier, men det finns ingen vetenskaplig konsensus om vad det verkligen betyder.

Detta innehåll skapades med hjälp av AI.

2024-04-21T16:33:35Z dg43tfdfdgfd