KATTER KAN TRäNAS ATT ANVäNDA TOALETTEN, MEN EXPERTER VARNAR FöR RISKER

Har du någonsin funderat på att lära din katt att använda toaletten? Trots att det verkar mycket praktiskt kan de potentiella riskerna med denna praxis överväga fördelarna, enligt experter inom kattbeteende.

+ Rolig video: Gourmet-hund är upprörd över servicen vid middagstid

För det första kan formen på toastolen lägga onödigt tryck på din katts bakben. Att balansera på en plastring kräver mycket mer ansträngning än att sätta sig i en relativt stabil kattlåda.

“De tycker om att vara på en mycket mjuk yta när de gör [bajs] eftersom deras tassar är superkänsliga”, förklarade Sarah Ellis, chef för kattbeteende och mentalt välbefinnande på International Cat Care-organisationen, i samtal med Inverse.

Dessutom berövar användningen av toastolen även ägarna viktig hälsokontrollsinformation som kattlådan tillhandahåller, varnade Marci Koski, en expert på kattbeteende från Feline Behavior Solutions, till Inverse.

Frekvensen, konsistensen och färgen på urin och avföring ger viktig information om deras allmänna hälsa. “Många kattsjukdomar och problem visar sig först i kattlådan. Om du inte rengör kattlådan dagligen missar du de tecken som din katt kan ge dig om att något är fel”, sa hon.

Detta gäller särskilt när katter blir äldre. Till exempel har vissa katter särskilt känsliga njurar, som har större chans att misslyckas i ålderdomen. Vid det här laget kan du börja märka en ökning av urineringens frekvens.

Å andra sidan eliminerar toalettträning också en viss uppsättning naturliga badrumsbeteenden hos katter. “De gillar att gräva ner allt de producerar”, förklarade Ellis.

Detta beteende härstammar från generationer av katter som försöker täcka sina spår från potentiella rovdjur samt från andra katter mot parasiter i deras avföring. Enligt Ellis kan vissa katter till och med försöka doppa tassarna i vattnet för att avsluta jobbet.

Toalettträning kan också skapa psykisk stress för katter, särskilt om du helt tar bort kattlådan från huset. “Val är mycket viktiga för katter”, sa Koski.

“Om du lämnar en kattlåda utanför kommer du troligen att se att din katt väljer att använda kattlådan istället för toaletten eftersom det är bekvämare för den. Det uppfyller bättre deras instinktiva behov.”

Katter är visserligen kapabla att lära sig att använda toaletten, men det betyder inte att användning av toaletten är bättre än att låta dem göra precis vad de borde göra. “Det är helt enkelt inte naturligt för katter att göra detta. Jag gillar inte när vi tvingar katter eller något annat djur att göra saker som verkligen inte är inom deras område”, betonade Koski.

Detta innehåll skapades med hjälp av AI.

2024-05-07T16:38:47Z dg43tfdfdgfd