LäKARE AVSLöJAR: DESSA TVå KOSTTILLSKOTT BöR DU TA VARJE DAG

I de välfyllda hyllorna i våra livsmedelsbutiker finns en uppsjö av vitaminer och kosttillskott, vilket lätt kan skapa förvirring bland konsumenterna.

Enligt Storbritanniens nationella hälsovårdstjänst, NHS, borde vi få i oss alla nödvändiga vitaminer och mineraler genom en sund och balanserad kost.

Läs också

Pence varnar för amerikanskt militärt ingripande i Europa om Ukraina faller

Häll aldrig kokande vatten i diskhon: Viktig varning till alla som gör det

Sorg i musikvärlden: Världskänd musiker har avlidit

Tyvärr når många av oss inte upp till detta mål, vilket gör att vitamin- och kosttillskott blir allt viktigare. Med ständigt nya produkter på marknaden kan det dock kännas som ett lotteri att veta vilka man verkligen behöver.

Därför rekommenderar Dr. Mindy Pelz att man som minimum bör ta två specifika tillskott, där kön och hormonbalans spelar en avgörande roll.

I podcasten "The Diary Of A CEO" framhöll Dr. Pelz vikten av dessa tillskott:

"För kvinnor är det absolut viktigaste kosttillskottet magnesium, som påverkar varje hormon i kroppen. För män är zink essentiellt då det är avgörande för produktionen av testosteron," säger Dr. Pelz.

Det andra viktiga kosttillskottet som bör finnas i allas medicinskåp är vitamin D.

Detta "sol-vitamin" är essentiellt för upptaget av kalcium och fosfat från tarmen samt för inlagring av dessa mineraler i ben och tänder. Vitamin D är även viktigt för immunförsvaret och musklerna.

Experter rekommenderar att alla bör ta ett dagligt tillskott av 10 mikrogram D-vitamin, som även kan hittas i livsmedel som mjölk, äggula, lever och fet fisk.

"Vi bör alla vara medvetna om våra nivåer av vitamin D. Om ditt vitamin D-värde är under 30, är ditt immunförsvar kritiskt försvagat, så du bör sträva efter att få upp det över 30. För hormonell hälsa bör nivån ligga runt 60-70 för att uppnå optimala förhållanden," tillägger Dr. Pelz.

Rekommendationer från Livsmedelsverket i Sverige inkluderar:
  • Barn och vuxna bör få i sig 10 mikrogram D-vitamin per dag*. 

  • Personer från 70 års ålder bör få i sig 20 mikrogram D-vitamin per dag. Det beror på att äldre har svårare att tillgodogöra sig D-vitaminet.

    *Personer som aldrig eller mycket sällan får sol på huden bör få i sig 20 mikrogram D-vitamin per dag, enligt Livsmedelsverket.

Läs också

Tragisk upptäckt i skogen: Lilla Émile hittades död - ny chockerande teori framförs

Oväntade gäster i Icas hallon: "Fullt av..."

Google Chrome inför avgift: 65 kronor i månaden

2024-04-22T10:13:46Z dg43tfdfdgfd