MYTER OCH SANNINGAR OM HUSDJUR OCH SKADEDJUR

Parasiter som loppor och fästingar är vanliga hos hundar och katter, men de flesta människor vet inte mycket om dem. Fortsätt läsa för att ta reda på några myter och sanningar om de vanligaste parasiterna hos husdjur!

+ Roligt video: Man hoppar rep med 8 hundar

“Loppor, fästingar och myggor bryr sig inte om du går på två eller fyra ben, de biter gärna vem som helst i huset,” förklarade Dr. Kelly Cairns, Vice President of Medical Excellence and Education på Thrive Pet Healthcare, till PR Newswire-webbplatsen.

“Dessa parasiter kan lätt följa med människor, andra husdjur eller till och med komma in genom öppna dörrar och fönster och därmed utsätta din familj för risken för bett och potentiellt allvarliga sjukdomar,” tillade hon.

Cairns förklarade också att många av sjukdomarna som överförs av loppor och fästingar som påverkar hundar och katter också kan påverka människor. Fästingbett som är infekterade med borrelia kan orsaka allvarliga hälsoproblem för människor.

“Om du har en hund eller katt är chansen större att du stöter på loppor och fästingar än i familjer utan husdjur, så det är extremt viktigt att ditt husdjur får loppor- och fästingbehandling året runt,” sa Cairns.

Myggor kan också vara oroande, eftersom de kan överföra hjärtmask, en potentiellt dödlig sjukdom. Hjärtmask överförs genom myggbett och kan växa upp till trettio centimeter lång och bosätta sig i hjärtat och lungorna hos husdjuret.

“Det krävs bara en enda stich från en infekterad mygga för att din hund eller katt ska drabbas av hjärtmask. När de är infekterade kan behandlingen vara dyr, med möjliga biverkningar och ingen garanti för framgång. I slutändan överstiger risken för infektion och de höga behandlingskostnaderna kostnaden för förebyggande åtgärder.”

Avslöjande av myter om externa parasiter

1. Husdjur som lever inomhus är inte i fara

Enligt Cairns är detta bara en myt. Många parasiter är rörliga och kan lätt komma in i huset genom dörrar, fönster eller bäras in av människor eller andra husdjur.

2. Parasiter är inte ett problem för husdjur under vintern

Detta är heller inte sant. Ovädersförhållanden och höga inomhustemperaturer skapar perfekta häckningsplatser för parasiter. Dessutom kan husdjursägare som reser med sina husdjur utsätta dem för parasiter.

3. Fästingar dör under vintern

Enligt Cairns är detta en myt. Beroende på art och livscykelöverlevande överlever fästingar vintern genom att gömma sig i skogsområden eller klamra sig fast på värdar.

Slutligen betonade Cairns vikten av förebyggande behandling. Regelbunden veterinärvård är en investering i ditt husdjurs välbefinnande och sparar pengar på lång sikt genom att undvika dyra ingrepp för att behandla avancerade sjukdomar.

“De preventiva medel som föreskrivs av veterinären är det bästa sättet att minska risken för att ditt husdjur tar med sig loppor och fästingar hem och skyddar husdjur från farliga, parasitrelaterade sjukdomar,” avslutade hon.

2024-05-03T15:13:49Z dg43tfdfdgfd