OVäNTAD GöDSEL: DäRFöR BöR DU VATTNA DINA TOMATER MED URIN

Forskarna från Kuopio universitet samlade urin från ekotoaletter i privata hem under vintern 2007-2008 och lagrade den i sex månader för att säkerställa att den var fri från mikroorganismer.

Därefter blandade de urinen med träaska från hushållsugnar.

Läs också

Experter slår larm om Rysslands sköra tillstånd

Ryssland efterlyser Ukrainas president Zelensky

Ryssland varnar för "förödande hämndaktioner" om Krimbron attackeras igen

Blandningen visade sig vara lika bra, eller till och med bättre, än konventionell kemisk gödsel. Tomatplantor som gödslades med urin och träaska producerade 4,2 gånger mer frukt än plantor utan urin.

Dessutom innehöll de urin-gödslade tomaterna mer betakaroten och protein än de som gödslats traditionellt.

En panel av 20 smakprovare fann att tomaterna odlade med urin smakade annorlunda jämfört med de som odlats med en blandning av urin och aska, men båda ansågs vara lika bra.

Studien, publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry, bygger på tidigare forskning från samma team där människourin testats som gödsel för gurka och kål.

Det rapporterar popsci.com.

En sydafrikansk studie visade också framgång med användningen av urin för majsodling. Den finska gruppen valde att studera tomater eftersom de odlas över hela världen och är ett grundläggande livsmedel.

Catherine Russell, Unicefs verkställande direktör, betonar vikten av att återuppväcka denna uråldriga praxis för att öka skördeutbytet och minska vattenföroreningar.

Trots att användningen av människourin som gödsel har funnits sedan antiken är den relativt sällsynt idag på grund av kulturella barriärer och tillgängligheten av kemiska gödningsmedel.

Kommer du vilja vattna dina tomater med urin?

Läs också

Populära badorten inför strikta klädregler: Förbjudet med bikini

"Absolut möjligt": Kiev överväger västerländska trupper för att stärka försvaret i Ukraina

Ostadigt väder väntar med regn, åska och snöfall: Ingen varmare luft i sikte

2024-05-07T07:40:49Z dg43tfdfdgfd