SJU VANLIGA MISSTAG I KYLSKåPET – Så UNDVIKER DU DEM

Att hålla ditt kylskåp i optimalt skick handlar inte bara om att minska energikostnaderna; det är också viktigt för livsmedelssäkerheten och för att minimera svinn.

Här är sju vanliga kylskåpsmisstag som många av oss gör, och tips om hur du undviker dem:

Läs också

Putin pressas: Planeras en omfattande offensiv?

De flesta ignorerar det: Hålet i handtaget på din skruvmejsel har en unik funktion

Din näsform avslöjar mycket om dig: Ta reda på om du är 'kontrollerande'

  1. Oregelbunden rengöring

    Många tenderar att bara rengöra sitt kylskåp en gång om året, men detta räcker inte. Trots att det är kallt inuti kan bakterier från matrester lätt sprida sig. Sikta på att ge ditt kylskåp en ordentlig rengöring varje säsong för att säkerställa att det är säkert och hygieniskt.

  2. Felaktig förvaring av rått kött

    Ett vanligt misstag är att förvara rått kött på den övre hyllan i kylskåpet. Eftersom kall luft sjunker är de nedre hyllorna i de flesta kylskåp kallast. Förvara därför köttfärs, biffar, hela kycklingar och annat rått kött där för att hålla dem så kalla som möjligt.

  3. Fel inställd temperatur

    Den ideala temperaturen för ditt kylskåp bör vara mellan 4-5 grader Celsius. Att förvara animaliska produkter och mejerivaror som kött, fisk, mjölk och ost vid denna temperatur hjälper till att bevara dem längre. Varje grad över kan minska deras hållbarhet avsevärt. Var dock medveten om att vissa grönsaker och örter kan ta skada om kylskåpet är för kallt.

  4. Förvarar tomater

    Tomater förlorar sin smak och deras mognadsprocess avstannar när de kyls ner. De förvaras bäst i rumstemperatur på en köksbänk, där de kan mogna till perfektion.

  5. Oorganiserade hyllor

    Är ditt kylskåp ofta en röra där du inte kan hitta det du behöver? Detta kan leda till matsvinn när varor blir för gamla för att ätas. Använd några minuter varje vecka för att organisera innehållet i ditt kylskåp efter kategori – mejeri med mejeri, såser med såser – så att allt är lätt att hitta.

  6. Överfyller kylskåpet

    Att packa in för många varor i kylskåpet kan blockera luftventiler, störa flödet av kall luft och leda till ojämn kylning. Detta förstör inte bara maten snabbare utan får även kylskåpet att arbeta hårdare, vilket potentiellt kan höja dina energiräkningar. Försök att lämna lite utrymme runt varorna för att luften ska kunna cirkulera ordentligt.

  7. Missbrukar dörren för förvaring

    Kylskåpsdörren är den varmaste delen av ditt kylskåp på grund av den frekventa öppningen och stängningen. Förvara inte lättfördärvliga varor som mjölk i kylskåpsdörren. Använd istället det utrymmet för produkter som tål mindre temperaturvariationer, såsom juice och såser.

Läs också

Vatten släcker inte törsten bäst: Forskare rangordnar en annan dryck högst

Ta bort den omedelbart: Denna app skickar dina bilder och videos till brottslingar

Ryssland stärker sin position i Fjärran Östern trots ökade kinesiska bekymmer

2024-04-30T17:16:04Z dg43tfdfdgfd