Utrikes

Trending:


Lärarfack: Lagstifta om barngruppers storlek

Drygt hälften, 54 procent, av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än vad rekommendationerna anger. Fackförbundet Sveriges Lärare anser därför att det är dags att lagstifta om barngruppernas storlek.


Varningen: Hälsoappar kan vara skadliga

Appar som ska hjälpa dig att må psykiskt bättre och ge stöd kan i själva verket ha motsatt effekt. I dag är den växande marknaden för appar vid psykisk ohälsa helt oreglerad och många saknar vetenskaplig grund. Det kan bli väldigt farligt, säger forskaren Petra Müllerová.


Geniala knepet rengör ugnen från grunden – så gör man

Det kan vara svårt att hålla köket skinande rent exakt hela tiden. Något som kan vara särskilt svårt är att rengöra är insidan av ugnsglaset. Därför tänkte jag dela med mig av ett kanonbra knep ... The post Geniala knepet rengör ugnen från grunden – så gör man appeared first on Matbibeln.


Skynda fynda: Brad Pitts Miraval Rosé återigen tillgängligt på Systembolaget

Brad Pitts Miraval Rosé, känd för sin elegans och sitt personliga uttryck, är åter i Systembolagets tillfälliga sortiment.


Konstant kissnödig mitt i natten? Detta kan du göra

Det verkar inte göra någon skillnad huruvida du är ung eller gammal: många vaknar mitt i natten av att de är kissnödiga, och dessa nattliga turer till toaletten kan helt ställa sömnschemat på ända. Innan du vet ordet av är du tillbaka i sängen och kämpar för att återvända till drömmarnas land, samtidigt som du ser hur klockan närmar sig tiden då alarmet ringer. Frågan är om det finns något vi kan göra för att motverka kissnödigheten i första hand? Klicka vidare för att ta reda på vad detta nattliga behov beror på och vad du kan göra åt det.


Så avslöjar du bluffrecensioner – varningen: "Allvarligt"

Har du kikat in ett företags recensioner och omdömen på internet när du är på jakt efter något? Sannolikheten är då också relativt hög att du även stött på bluff-recensioner, utan att du vetat om det.


Allt du behöver veta om agorafobi och hur du hanterar det

Agorafobi (i folkmun "torgskräck") kännetecknas av en intensiv rädsla för offentliga platser eller situationer som kan vara svåra att ta sig ur eller få hjälp i. Denna rädsla kan ge upphov till undvikande beteenden, vilket ofta gör det svårt för den drabbade att lämna hemmet eller delta i vardagliga aktiviteter. Hur plågsamma symptomen än må vara finns det dock behandlingsalternativ som syftar till att minska de negativa effekterna av tillståndet i fråga. Klicka igenom det här galleriet om du vill veta mer om agorafobi – från symptomen till de olika copingstrategierna.


Tecken på tvivelaktiga terapeuter och rådgivare

Din terapi handlar först och främst om att du ska läka och återhämta dig, men om sessionerna inte hjälper har du ingen som helst skyldighet att fortsätta. Bra terapeuter har sina klienters bästa för ögonen, men alla terapeuter passar inte just dig. I vissa fall kan det till och med vara svårt att avgöra exakt varför behandlingen inte fungerar, varför det är viktigt att känna igen vissa varningstecken som faktiskt kan ha att göra med terapeuten i sig. Om du känner dig osäker, kolla in det här galleriet med olika varningstecken som du inte bör ignorera. Klicka vidare!


Störande aspekter av den mänskliga naturen

Att vara människa är sannerligen en extraordinär upplevelse, men har du någonsin frågat dig om vi är bra eller dåliga? Visst, det finns ett antal sociokulturella och omständighetsrelaterade aspekter att ta hänsyn till som påverkar vårt sätt att tänka och agera, men om vi bortser från dessa yttre faktorer, hur är vi egentligen? Faktum är att vissa mänskliga beteenden är naturligt mer sinistra än andra och vetenskapen har gång på gång bevisat att vi är bristfälliga som standard. I det här galleriet utforskar vi den mörka sidan av människans natur. Klicka vidare för att ta reda på de mest störande aspekterna av att vara människa.


Ser vi slutet på ”Photoshop-missarna”?

Dubbla tummar och brutna linjer är bara några av alla Photoshop-missar som synts på internet genom åren. Ett nyligt exempel är fotografiet av den brittiska prinsessan Catherine och… Adobe’s app was once synonymous with fake images o… Relaterade länkar: Läs mer om Innovation & framtid på Omni


Så påverkas hjärnan av dejtingappar

Det är svårt att tro att för bara ett decennium sedan var "svajpa höger" ett helt nytt fenomen. Snacka om att saker och ting har förändrats! Enligt Pew Research Center träffade omkring tio procent av de heterosexuella svarande i seriösa förhållanden sin partner via en dejtingsajt. Intressant nog visade forskningen att användare av dejtingappar hade olika positiv erfarenhet av dessa plattformar överlag. Frågan är vad denna spelifiering av jakten på kärlek gör med hjärnan? Som människor är vi programmerade att söka efter en partner och faktum är att samma delar av hjärnan som aktiveras av droger även blixtrar till när vi blir förälskade. Kan det vara så att företag drar nytta av vårt dopaminberoende för ekonomisk vinning? Klicka vidare för att ta reda på hur hjärnan påverkas av dejtingappar.


Trött på förstörda möbler? Så lär du din katt att inte klösa på möblerna

Det finns flera sätt att lära din katt att hålla tassarna borta från möblerna.


Vilka är sexigast bland kvinnorna som lämnat oss?

Dessa vackra kvinnliga kändisar må ha lämnat jordelivet – men deras skönhet är odödlig. Så, vem är "sexiest woman NOT alive"? Klicka vidare för att ta en titt på dessa fantastiska, välformade och sofistikerade stjärnor.


Sött video: Gris demonstrerar etikett genom att använda bestick under måltid

De senaste dagarna har en imponerande och gullig video blivit viral på sociala medier. Den visar en gris som äter gröt med en sked.


Kaffet är hotat – då kan det försvinna

Om vi vill fortsätta fika behöver vi tänka om kring vad vi dricker. Det anser forskare som pekar på en osäker framtid för kaffe och kakao. Men det kanske viktigaste vi kan göra är att dricka upp – och sluta vaska.


Den perfekta spellistan för livets alla ögonblick

Har du någonsin tänkt att vissa låtar verkar vara skapade just för dig? En del texter ger oss mod att övervinna hinder, medan andra sånger förmedlar glädjen i en förälskelse eller smärtan i ett brustet hjärta. Det går inte att komma ifrån att många låtar har förmågan att inspirera oss i våra liv. Vilken låt passar bäst in på det som händer dig just nu? Klicka dig vidare i galleriet för att hitta den perfekta låten!


Det svenska begreppet "lagom"

De nordiska länderna är kända för att ligga högt när det gäller lycka och en allmän känsla av välbefinnande bland befolkningen. Kan det vara så att de har några visdomsord som alla kan lära sig av? Du har kanske hört talas om hygge, ett danskt koncept som handlar om att ha det mysigt och dela små stunder av lycka med andra. Men hur är det egentligen med lagom? En svensk term som översatt betyder "inte för lite, inte för mycket. Precis lagom". Tanken är att skapa ett lyckligt liv med hjälp av balans, så att man lämnar tillräckligt åt andra. Är du nyfiken? Klicka vidare för att lära dig mer om det här konceptet!


Gulligt video: gourmet-hundar får räkor i pumpa till middag

Vem skulle inte älska en gourmetmiddag? I en video som cirkulerar på sociala medier kan du se två hundar som lever livet som kungar!


Förläng kamerans batteritid med fem lätta knep

Om batteriet börjar ta slut kan du använda de här knepen för att förlänga batteritiden och ta fler bilder.


Vilka barn har fötts i Vita huset?

Vita huset är en ganska osannolik plats att födas på. Det finns dock både en och två ungar som sett dagens ljus i den amerikanska presidentens officiella bostad. Bebisar har ända sedan tidigt 1800-tal fötts i detta historiska landmärke, men förvånande nog har inte alla varit släkt med presidenten. Faktum är att vissa av dem inte ens har fötts fria. I det här galleriet får du veta hur många barn som fötts i Vita huset och vilka de var. Klicka vidare för att ta del av deras fascinerande berättelser.


De bästa (och värsta) amerikanska städerna för invandrare

Jakten på ett bättre liv, med drömmar om nya möjligheter och frihet, har alltid varit en av drivkrafterna bakom invandringen till USA. Upplevelsen av att bosätta sig i ett nytt land ser dock olika ut beroende på stad. Från tekniknav på västkusten till de livliga gatorna på östkusten har varje stad sin unika uppsättning utmaningar och möjligheter för invandrare. Vi undersöker de bästa och värsta amerikanska städerna för invandrare och kastar nytt ljus över de skarpa kontrasterna vad gäller mottagande och stöd. Vissa av dessa städer kan komma som en överraskning, både de som toppar listan som välkomnande tillflyktsorter och de som det går lite trögare för. Klicka igenom galleriet för att ta en närmare titt på vad som gör att dessa städer sticker ut – på gott och ont.


Underbara efterrätten får dina middagsgäster att flämta – så enkelt gör du succédrinken

Äntligen har våren kommit till vårt avlånga land. Solen skiner, grillar åker fram och badplatserna börjar så sakteligen att fyllas av glada svenskar. Glass hör verkligen sommaren till och med receptet här nedanför kombineras underbara ... The post Underbara efterrätten får dina middagsgäster att flämta – så enkelt gör du succédrinken appeared first on Matbibeln.


En av tio svenskar använder inget solskydd

Värmen är efterlängtad och svenskar är kända för att springa ut så fort solen skiner. Men var tionde svensk använder inget solskydd alls, trots starkt samband mellan att bränna sig och hudcancer. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket beställt. Det bästa skyddet mot solens strålar är att vistas i skuggan och att använda skyddande kläder. Solkräm ska främst användas som ett komplement och ska i så fall användas rikligt och...


Smarriga fakta om dina favoritsötsaker

Det sägs att bakning är rena vetenskapen, men vad betyder det egentligen? Från exakta mått och optimala pH-nivåer till korrekt knådning med mera – med rätt bakkompetens kan du se till att dina godsaker blir både estetiskt och smakmässigt fulländade. För många handlar dock bakning om att bara följa ett recept. Det kan visserligen vara en bra början, men det är också viktigt att förstå vad varje steg har för syfte. Vi har skapat den här guiden för att ge dig förklaringar och visa på vetenskapliga fenomen som vidare understryker att ja, bakning är sannerligen rena vetenskapen. Är du redo att kasta ihop de perfekta godsakerna? Klicka vidare för att läsa mer!


Klimakteriet senare eller inte alls?

Om kvinnor fortsätter att få barn senare i livet kan en följd bli att även klimakteriet blir förskjutet. Det menar flera av de forskare som The Atlantic pratat med. Can humans ever break free of menopause? Relaterade länkar: Läs mer om Innovation & framtid på Omni


De 30 länderna med störst kulturellt inflytande

Världen består av nästan 200 länder, som alla har sina egna unika kulturer. Men om ett lands traditioner och normer anses vara "coola" i ett annat land, säger man att landet har kulturellt inflytande. Länder som har kulturellt inflytande är ofta synonyma med att de visar vägen inom områden som mat, livsstil och/eller mode. Deras musik, TV-program och filmer absorberas också av andra kulturer och blir en del av en bredare global konversation. Är du nyfiken? Från Indien till Danmark, klicka vidare för att se om ditt land har kulturellt inflytande runt om i världen.


Kändisar vars förfäder gjorde historia

Det kan vara överraskande att upptäcka att vissa kända personer inte är lika berömda som sina egna släktingar. Med hjälp av vetenskapliga framsteg och populära TV-program som "Vem tror du att du är?" har många kändisar kunnat gräva i sin familjehistoria och avslöja några fascinerande släktband. I dessa fall verkar storhet utan tvekan ligga i släkten. Klicka vidare på länken för att utforska vilka kändisar som har enastående förfäder.


Vaginal Davis hanterar sexrädsla med humor

Med rosa drömmar, haggor och en bakad fruktbarhetsgudinna bygger Vaginal Davis sina världar. Nu visas hennes queerkonst stort på Moderna Museet och tre andra institutioner i Stockholm. Det är ett kosmos, säger hon.


Så vet du om du blir utsatt för gaslighting

Gaslighting är tyvärr ett mycket vanligt fenomen – och ett väldigt grymt sådant. Om du inte känner till begreppet kan det beskrivas som en form av psykologisk manipulation där den ena personen gradvis får den andra att ifrågasätta sitt eget minne, uppfattning eller omdöme. Det är en fruktansvärd sak att utsätta någon för, särskilt om tanken är att ha ett tillitsfullt förhållande med personen i fråga. Ta en titt i galleriet för att se några vanliga tecken på gaslighting och hur du hanterar det.


4 av 10 Svenskar gör det inte: Nu varnar experten

4 av 10 svenskar gör det inte.


Hotell Romantik-Kerstins, 86, nya besked – berättar om kärlekslivet idag

Kerstin Stålhammar, 86, sökte sig till ”Hotell Romatik” i hopp om att hitta kärleken men fick återvända hem som singel. Kerstin har dock inte gett upp drömmen om kärleken – nu kommer 86-åringen nämligen med ... Artikeln Hotell Romantik-Kerstins, 86, nya besked – berättar om kärlekslivet idag är skriven och publicerad av Nöjeslivet.


De söta gamla damerna som blev brutala mördare

En söt liten gammal dam är kanske inte den första typen av gärningsman som dyker upp när man tänker på en mördare. För många förväntas äldre kvinnor vara snälla mormödrar som bakar kakor och smyger med presenter. Men i det här galleriet visar vi dig att även äldre kvinnor kan begå de mest fruktansvärda av brott. De har alla haft olika anledningar till att göra det, antingen för pengar, hämnd eller till och med som svar på påstådda meddelanden från Gud. Oavsett anledning har dessa äldre mördare i vissa fall begått så våldsamma brott att domstolarna dömt dem till livstids fängelse, trots deras höga ålder. Klicka vidare och möt några av de mest skräckinjagande äldre mördarna genom tiderna.


Vem är smartast, hund eller katt? Undersökning avslöjar vilket husdjur som har högst IQ

I årtionden har en pågående debatt engagerat djurälskare och forskare över hela världen: Vem är smartast, hundar eller katter?


Tips på hur du säkrar en lycklig pension

Efter flera decennier av tidiga morgnar och pendling till jobbet kan det vara svårt att göra övergången till pension. Vissa upplever till och med en känsla av att vara vilse och avsaknad av mål och mening. Det är dock värt att hålla i minnet att pensionering kan vara ett utmärkt tillfälle att äntligen göra allt det där man varit sugen på men aldrig riktigt haft tid med. Med det sagt, är du redo att börja planera? Kolla in det här galleriet för att ta del av några av de bästa tipsen för en lycklig pension!


Nyttan med ett säkerhetsord för dig och din familj

Föreställ dig att någon ringer och med desperation i rösten påstår sig vara i knipa och i behov av ekonomisk hjälp. Tänk om det lät som en närstående? Hur skulle du reagera? Skulle du falla till föga och skicka pengar? Tänk om du senare insåg att personen du älskar och bryr dig om inte alls har problem och att samtalet bara var en bluff? Cybersäkerhet är av yttersta vikt i vår ständigt expanderande digitala tidsålder. Bara i USA registrerades fler än 856 000 fall av bedrägeri 2023. Federal Trade Commission rapporterade att medborgarna snuvades på totalt 2,7 miljarder USD, vilket gjorde detta till den vanligaste typen av bedrägeri i landet det året. Lyckligtvis är kunskap makt och det gäller även när det kommer till att förebygga brott och hålla din familj säker. Vill du veta mer om cybersäkerhet och säkerhetsord? Klicka igenom det här galleriet för att komma igång!


Bemästra konsten att ta en tupplur

Kommer du någonsin på dig själv med att slumra till under dagen? Det är här tupplurar kommer in i bilden. Det kan vara ett användbart verktyg för att förbättra din mentala hälsa och skarpsynthet. Du kan också känna dig piggare och få kraft att ta itu med resten av dagen. Med hjälp av de tips som ingår i den här guiden kan du maximera din begränsade tid och få ut det mesta av din tupplur. Är du redo? Klicka vidare för att utforska power naps och hur de kan hjälpa dig redan idag!


Sanslösa priset på Victorias rosa succékostym överraskar

Chanel, Versace, Prada, Armani och Gucci. Kronprinsessan Victorias, 46, garderob är fylld av exklusiva modeplagg.


Orsaker till att folk dör i sömnen

De vanligaste dödsorsakerna skiljer sig något beroende på land, men några av dem har en sak gemensamt, nämligen att de inträffar medan personen sover. Bara tanken på att gå och lägga sig och aldrig mer vakna kan vara hisnande, men att dö i sömnen kan faktiskt vara ett fridfullt sätt att kila vidare. Människor runt om i världen dör i sina sängar varje natt, men vilka är de främsta orsakerna? I det här galleriet får du reda på just det. Klicka vidare!


Storm kring Miss USA – nu vittnar mammor: ”Mardröm”

Det stormar kring skönhetstävlingen Miss USA. Förra veckan avsade sig både Miss USA, Noelia Voigt, och Miss Teen USA, UmaSofia Srivastava, sina titlar. Voigt skrev på Instagram om att hon vill inspirera andra att ”prioritera sin mentala hälsa”. Srivastava motiverade sitt avhopp med att hennes personliga värderingar inte är i linje med Miss Universe-organisationens. Nu uttalar sig deras mammor. I en intervju med ABC:s Good Morning USA säger...


Det här är vad som gör människor attraktiva

Förståeligt nog ägnar vi i samhället en hel del uppmärksamhet åt attraktionskraft. Det är trots allt tämligen biologiskt. Faktum är att vanliga signaler som kommunicerar attraktivitet är tecken på god hälsa och motståndskraft mot sjukdomar, vilket manifesterar sig i form av bilateral ansiktssymmetri, stora klara pupiller, fylliga läppar, ungdomlig hud och melaninrikt hår. Skulle du ha tänkt på allt detta? Många av de saker som gör oss attraktiva för andra människor är ännu mindre uppenbara. Klicka igenom det här galleriet för att ta reda på vilka de är.


Hur 6/10-listan kan minimera stress i hushållet

En enkel plan för vardagen.


Husmorsknep: Rengör smutsiga stekpannan enkelt – genom att ställa den i ugnen

Laga mat kan vara riktigt skoj, speciellt om man gör en lite speciell måltid tillsammans med folk man tycker om. Något som däremot inte är så skoj är att städa upp efteråt. Särskilt inte när ... The post Husmorsknep: Rengör smutsiga stekpannan enkelt – genom att ställa den i ugnen appeared first on Matbibeln.


Roligt video: träffa katten som hatar bad mest i världen

Katter är djur som allmänt är kända för att inte gilla vatten, men denna katt som blev viral i sociala medier hatar definitivt att bli blöt!


Tonåring död efter chipsutmaning

En 14-årig pojke i Massachusetts i USA dog efter att ha deltagit i en utmaning på sociala medier som gick ut på att äta ett starkt kryddat tortillachips och samtidigt filma sin egen reaktion på det.


Utmaning: Kan du hitta katten bland glassen på mindre än 7 sekunder?

Nyligen har en optisk illusion blivit viral på internet, där tittare utmanas att hitta en kamouflerad katt bland glasskålar på mindre än 7 sekunder.


Vanliga saker du inte hade en aning kan vara beroendeframkallande

När vi hör begreppet missbruk för tankarna oss vanligtvis direkt till extremt skadligt beroende. Vi tänker på alkoholberoende, drogberoende och nikotinberoende. Vad vi däremot inte tänker på är att en person kan vara psykologiskt och känslomässigt beroende av att tillbringa sex timmar om dagen framför tv:n, detta då det innehåll som den serverar leder till att kemikalier pumpas runt i våra hjärnor och därigenom påverkar vårt humör. Faktum är att vi i princip kan bli beroende av vad som helst. Vissa saker har dock mycket större potential att bli beroendeframkallande, taget i beaktande vad som händer i våra hjärnor när vi interagerar med eller använder dem. Klicka dig igenom det här galleriet för att läsa mer om vardagliga saker som du inte visste att du kunde bli beroende av.


Genialt: Du har öppnat grillkolspåsen fel hela ditt liv – så här enkelt är det egentligen

En härlig grillkväll är riktigt svårslaget! Nu när det börjar bli varmare ute känns doften av nygrillat ofta utanför fönstret, och man kan höra grannarnas underbara sorl vid grillen. Gasgrill i all ära, men personligen ... The post Genialt: Du har öppnat grillkolspåsen fel hela ditt liv – så här enkelt är det egentligen appeared first on Matbibeln.


Bisarra statussymboler genom historien

I egenskap av social art lägger människan mycket tid på att särskilja sig inom sitt samhälle. I århundraden har vi hävdat vår sociala status genom att använda igenkännliga och eftertraktade symboler, även om de kanske inte tjänat något direkt syfte vad gäller vår överlevnad. Nu för tiden är symbolerna man kommer att tänka på smycken eller fina bilar, men statussymboler från historien visar att de saker vi värdesätter ständigt förändras och är något godtyckliga. Även moderna lyxartiklar kan verka rent kontraintuitiva. Lyxsymboler har också förändrats beroende på hur pass nymodiga de var och hur svåra de var att få tag i vid den tiden, så det finns saker som du antagligen har i ditt hem just nu som för några hundra år sedan var ett tecken på att du var rik och viktig. Klicka igenom det här galleriet för att se de märkligaste, mest bisarra statussymbolerna från historien fram till idag.


Vad händer med kroppen om du äter ägg varje dag?

Oavsett om du kokar, pocherar eller gör äggröra av dina ägg är de utan tvekan en av de nyttigaste och mest prisvärda proteinkällorna. På grund av oro för mättat fett och kolesterol var ägg en gång i tiden ett kontroversiellt val, men forskare har sedan dess klarlagt att det finns en rad kostfördelar med nämnda livsmedel. Om vi tar en titt på näringsprofilen innehåller ett ägg bara 75 kalorier och ger 7 gram högkvalitativt protein. Utöver det får du i dig järn, flera mineraler, vitaminer och endast 5 gram fett. Fast frågan kvarstår: bör man äta dem dagligen? Nyfiken på vad som händer med kroppen om du äter ägg varje dag? Kolla då in det här galleriet.


Kärlek på jobbet – tips och vanliga fallgropar

Kärlek på jobbet är ganska vanligt. Vi tillbringar trots allt flera timmar om dagen, nästan varje dag, med våra kollegor, så det är inte alls otänkbart att attraktion utvecklas förr eller senare. Det kan handla om allt från lättsamma flirtar till långvariga förhållanden och kan funka alldeles utmärkt eller slå fruktansvärt fel. Dejting på arbetsplatsen är en känslig fråga och det är värt att tänka efter före. Det kan få både personliga återverkningar och drabba såväl arbetsgivare som kollegor. I det här galleriet ger vi dig tips på hur du hanterar en romantisk relation på jobbet och undviker de vanligaste fallgroparna. Klicka vidare för att ta reda på vad du bör och inte bör göra när du har fattat tycke för en kollega.