Så FOTOGRAFERAR DU BJöRNAR

Vilda björnar i den nordiska naturen är en dröm för många naturfotografer. Här går vi igenom vad som krävs för att ta de där fantastiska bilderna du längtar efter.

För många naturfotografer står vilda björnar högt upp på listan när det gäller fotografering av vilda djur. Och i Norden har vi utmärkta möjligheter att fotografera björnar. Särskilt i östra Finland, nära den ryska gränsen, är det gynnsamma förhållanden för fotografer som letar efter imponerande björnar.

Men för att ta lyckade bilder måste man förbereda sig noggrant inför resan. Om du planerar din resa ordentligt och använder sunt förnuft behöver du inte utsätta dig för fara. Du bör dock alltid respektera de stora djuren.

Försök aldrig hitta björnarna på egen hand, utan anlita alltid en erfaren guide som vet exakt var björnarna finns. Guiden kan tala om exakt hur du ska agera om en situation uppstår.

>Se även: Så plåtar naturfotografen Morten Hilmer björnar från ett fotogömsle (Scrolla ner till avsnitt 8.) 

Fotografera alltid från ett fotogömsle

Det finns många bra arrangörer av organiserade björnexkursioner i Finland. Ofta tillbringar man två till fyra dagar i en grupp med flera fotoentusiaster och en guide. Du blir förd till olika fotogömslen där du tålmodigt väntar på att björnarna ska dyka upp.

Gömslet är byggt av trä. Det är vanligtvis litet och primitivt, med en stol och en soffa för två personer där du kan tillbringa väntetiden. Det finns även en primitiv toalett.

Du anländer vanligtvis till gömslet sent på eftermiddagen och stannar till tidigt nästa morgon. Undvik prat och ljud som kan skrämma bort björnarna. Om du har tur kommer de riktigt nära, och de kan till och med ha ungar med sig. 

>Läs även: Därför ska du känna till de här 5 brännvidderna

Så tar du bilderna

Ta med din systemkamera och ett kraftfullt tele- eller zoomobjektiv. Du behöver normalt en brännvidd på mellan 200 och 500 mm.

Du kan stabilisera kameran och objektivet med en bönpåse i fotogömslets vägghål. Påsarna kostar några hundra kronor.

Välj det manuella programmet och en slutartid på cirka 1/160 sekund. Det är tillräckligt kort eftersom björnarna rör sig långsamt. Välj Auto ISO och justera bländaren efter behov. Börja till exempel med bländare F5.6.

Använd kamerans elektroniska slutare så att du kan fotografera ljudlöst. Ställ in kameran på att ta bildserier och kontinuerlig autofokus. Om din kamera har spårning med ögon- eller djurdetektering, ska du aktivera den.

>Läs även: Så använder du ISO-inställningarna

Läs mer: Fotograf reste till Kanadas ödemark för att fotografera grizzlybjörnar

2024-05-07T05:01:42Z dg43tfdfdgfd