VETENSKAPEN FöRKLARAR HUR HUSDJUR PåVERKAR VåR FYSISKA OCH MENTALA HäLSA

Forskning har bekräftat vad husdjursägare redan visste: att ha ett husdjur kan ge betydande fördelar för din fysiska och mentala hälsa.

+ Kan hundar äta sina avlidna ägare? Se vad vetenskapen och bevisen har att säga

Efter års kamp mot Covid-19-pandemin har en ny global epidemi uppstått: ensamhet. Enligt en studie från den amerikanska psykiatriska föreningen uppger en av tio amerikaner att de känner sig ensamma varje dag.

Enligt USA:s departement för hälsa och mänskliga tjänster kan ensamhet leda till allvarliga konsekvenser för fysisk hälsa, som ökad risk för hjärtsjukdomar, ökad risk för stroke och ökad risk för demens hos äldre vuxna.

Även om du inte kommer att hitta orden “hund” eller “katt” på recept från läkare visar forskning att att ha ett husdjur hemma kan vara ett effektivt botemedel för att minska de negativa effekterna av ensamhet.

Ett team av forskare från University of Georgia och Brenau University, under ledning av Dr. Sherry Sanderson, biträdande professor och veterinär vid College of Veterinary Medicine vid University of Georgia, har nyligen utforskat genomförbarheten av denna lösning för att hålla äldre friska när de åldras.

Studien undersökte behoven hos två sårbara grupper genom att para ihop katter från djurhem med vuxna över 60 år som bodde ensamma och inte hade husdjur, för att lära sig mer om effekterna av mänskligt-djuriskt band.

“Äldre vuxna är en befolkningsgrupp med högre risk för ensamhet och social isolering. Förlust av familjemedlemmar och vänner, hälsans försämring, brist på transport och ekonomisk stress ökar risken för att bli ensam, liksom de negativa hälsoeffekterna som är förknippade med det,” förklarade Sanderson för UGA Today.

“Mänskligt-djuriska bandet är ett sätt att samtidigt hjälpa äldre vuxna och hemlösa katter, så det är en win-win-situation för båda parter.”

En gemensam studie mellan Human Animal Bond Research Institute och Mental Health Foundation visade att svar kan börja på kemisk nivå. Forskningen visade att oxytocinnivåerna ökar både hos husdjur och människor när de interagerar med varandra.

Känt som ett av “lyckohormonerna”, tillsammans med dopamin och serotonin, kan oxytocin öka lyckan och livstillfredsställelsen samtidigt som det minskar stress och depression.

“Husdjur kan ge mycket glädje. Naturligtvis kräver det mycket tid och ansträngning att ta hand om ett husdjur, men fördelarna överväger allt arbete som är förknippat med det,” sa Sanderson.

Förutom att förbättra den mentala hälsan spelar husdjur också en viktig roll för sina ägares fysiska hälsa. Detta beror på att många husdjur kräver regelbunden motion och lek, vilket innebär att deras ägare måste delta i konsekvent fysisk aktivitet.

Även husdjur med låg underhåll, som katter och fåglar, behöver daglig fysisk stimulans. Enligt en studie från Mayo Clinic Health System kan den extra motionen som ett resultat av att ha ett husdjur hjälpa till att förbättra blodtrycket, minska fetma, stärka leder, sänka blodsockret och öka den aeroba kapaciteten.

“Bara rutinen att ta hand om ett husdjur kan motivera dig att resa dig och göra vad som behövs. När människor är ensamma eller deprimerade kan det vara svårt att övertyga sig själv att göra något. Men om de vet att ett husdjur är beroende av dem kan det göra en stor skillnad,” tillade Sanderson.

Denna innehåll skapades med hjälp av AI.

2024-04-19T18:48:45Z dg43tfdfdgfd