KEBABEN I FARA – Så "MåSTE" DEN SERVERAS

Kebab har sedan 1960-talet blivit en älskad maträtt hos svenskarna. Nu vill dock kebabens hemland Turkiet skydda sin dönerkebab – vilket kan resultera i att den förändras i framtiden.

Att svenskarna älskar kebab är inget nytt. Den ständiga frågan är dock var i landet den bästa kebaben serveras. Många anser att södra delarna av landet har bäst, medan andra anser att den absolut bästa kebaben finns i norra Sverige.

Oavsett vad din preferens är så kan den populära maten snart förändras. Anledningen är att kötträttens hemland Turkiet nu vill skydda produkten och dess namn. 

Pizzeria gav bort gratis pizzor till behövande familjer

Turkiet vill skydda kebaben

Den turkiska kebaben anlände till Sverige på 1960-talet i och med arbetskraftinvandringen som då rådde. Med tiden har dock skillnaden mellan originalet turkisk dönerkebab och den svenska kebaben blivit allt större, inte minst då vi i Sverige gärna har både sås och sallad till. 

I Turkiet å andra sidan serveras maträtten med andra kriterier, något man vill ska gälla i andra länder också. Kebaben ska ha ett visst antal lager med fett, serveras med lök och inga andra onaturliga tillsatser, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

– Det här är ett sätt för Turkiet och dönerkebabtillverkare att försöka slå vakt om den här produkten. Att ingen annan ska kunna sälja någonting som inte är en dönerkebab enligt deras definition.

Det man vill är att en ny standard ska gälla för kebab, både vad gäller servering men även hur tjocka köttskivorna får vara.

– Enligt den här ansökan så får kycklingen vara lite bredare. Den får vara mellan en till två centimeter i skivorna, medan nötkött och lammkött ska vara mellan tre och fem millimeter, säger Thorén till SVT.

Ansökan som nu har skickats in behandlas inom tre månader och skulle kunna innebära att det i framtiden kommer finnas en EU-standard för vad som får kallas dönerkebab.

Brödernas-anställd gömde 100 kilo knark i personalutrymmet

Vapiano förbjöds servera alkohol – hade Kronofogdskulder

Skräckfynden i svenska matbutiken: Råttbajs och varmt kött

LÄS MER:

Skräckfynden i svenska matbutiken: Råttbajs och varmt kött

Pizzeria gav bort gratis pizzor till behövande familjer

Brödernas-anställd gömde 100 kilo knark i personalutrymmet

Gordon Ramsay dissar Arla i nytt klipp: "Sluta nu!"

2024-05-02T09:28:03Z dg43tfdfdgfd