HäR äR DEN BILLIGASTE MATBUTIKEN – OCH DEN DYRASTE

Priset på matvaror kan variera mycket mellan olika matjättar. En ny unik undersökning har jämfört kvittona på Sveriges största butiker.

I en undersökning från Dagligvarunytt har man sammanställt snittkvittot från olika matjättar runtom i landet. Priserna avser tidsperioden januari 2024 fram till och med mars 2024.

Snittpriset för inhandling av dagligvaror var i Sverige under denna period 318 kronor. 

I undersökningen ingår alla olika varianter av Ica-butiker, Coop-varianter och Axfood. Inom Axfood ingår City Gross, Hemköp, Lidl, Tempo och Willys. 

Matjätten har minst lojala kunder – handlar du här?

Felix stora förändring – efter 25 år

City Gross, Hemköp, Lidl, Tempo och Willys

Vad gäller City Gross landar snittpriset för ett inköp vid matbutiken strax över snittpriset för alla matbutiker i Sverige. På City Gross går det i snitt åt 349 kronor per inköp. 

Hemköp hamnar i stället under snittet: 208 kronor kostar en inhandling i snitt. I närheten hamnar även Lidl där snittet ligger på 247 kronor. På Tempo kostar en inhandling i snitt 288 kronor. 

Snittpriset på en inhandling vid Willys överstiger alla andra matjättar inom Axfood. Där kostar det i genomsnitt 362 kronor att handla. 

Coop ryter ifrån efter kritiken: "Stämmer inte"

Efterlängtade Arla-produkten kan komma tillbaka

Coop och Ica – vilken kedja är dyrast?

Coop har även de flera olika typer av matbutiker. Där ingår Stora Coop, Coop supermarkets och Xtra.

Snittpriset på en inhandling vid Stora Coop är 368 kronor. Vad gäller Coop supermarkets är motsvarande siffra 206 kronor och på Xtra 191 kronor. 

De butikstyperna som går under Ica är Ica Maxi, Ica Kvantum, Ica Supermarket och Ica Nära. Snittpriset på Ica Maxi överstiger snittpriset i Sverige – och det ganska rejält. På Ica Maxi kostar det i genomsnitt 479 kronor att handla. 

Motsvarande siffra är för Ica Kvantum 378 kronor, Ica Supermarket 278 kronor och Ica Nära 237 kronor, enligt undersökningen.

LÄS MER:

Efterlängtade Arla-produkten kan komma tillbaka

Ica-produkterna anmäls: ”Anmärkningsvärt”

Coop ryter ifrån efter kritiken: "Stämmer inte"

Matjätten har minst lojala kunder – handlar du här?

2024-04-26T09:19:11Z dg43tfdfdgfd